Over de Holocaust Literatuur Prijs

In 2019 besloot de NS (Nederlandse Spoorwegen) om Joden, Roma en Sinti die op bevel van de Duitsers naar concentratiekampen in Nederland (Westerbork, Vught, Amersfoort) of elders door de NS vervoerd zijn een financiële tegemoetkoming toe te kennen. Als de slachtoffers reeds overleden waren kwamen directe nabestaanden in aanmerking voor deze tegemoetkoming.

Arnon Grunberg besloot met het geld dat hij namens zijn moeder van de NS kreeg de Holocaust Literatuur Prijs op te richten.

Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt voor het beste literaire werk (fictie of non-fictie) oorspronkelijk in het Nederlandse geschreven waarin de Holocaust een belangrijke rol speelt. De prijs wil nadrukkelijk de literaire middelen bekronen die worden ingezet om de zogeheten onvoorstelbare uithoeken van deze geschiedenis te belichten.

De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2021 aan Guida Joseph voor haar boek ‘De Rode Draad’, een graphic novel waarin de oorlogsherinneringen van haar vader gepubliceerd worden en van een context voorzien.

In september 2023 is de tweede Holocaust Literatuur Prijs uitgereikt aan Wally de Lang voor haar boek ‘De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam – het lot van 389 Joodse mannen’

De jury bestaat uit:

Arnon Grunberg
Job Cohen
Toef Jaeger

De Holocaust Literatuur Prijs is een tweejaarlijkse prijs. Het bekroont het beste boek met de Holocaust als thema. In aanmerking komen fictie en non-fictie teksten, die oorspronkelijk in het Nederlands zijn geschreven en waarin de Holocaust een hoofdrol speelt. Ook nog niet gepubliceerde teksten waarin de Holocaust een belangrijke rol speelt kunnen bekroond worden. De prijs bestaat uit een bedrag van 2000 euro en een diner met de jury, indien de prijswinnaar daar behoefte aan heeft.

De jury roept voor de volgende editie iedereen op die een tekst heeft geschreven of die in het bezit is van een tekst die in aanmerking komt voor de prijs deze op te sturen vóór 1 februari 2025. In aanmerkingen komen boeken die gepubliceerd zijn in 2023 of 2024 en die oorspronkelijk in het Nederlands zijn geschreven en waarin de Holocaust of de verwerking ervan een wezenlijke rol speelt. Voor ongepubliceerde manuscripten geldt de voorwaarde dat ze in het Nederlands zijn geschreven.

Voor digitale inzendingen en verdere informatie: info@stichtinggrunberg.com. Alle inzenders krijgen een bevestiging van hun inzending. Er is geen shortlist en ook geen longlist.