De Holocaust Literatuurprijs zal dit jaar voor het eerst worden uitgereikt. In aanmerking komen teksten, zowel fictie als non-fictie, die oorspronkelijk in het Nederlands zijn geschreven, die zijn uitgegeven in 2019 of 2020 en waarin de Holocaust een hoofdrol speelt. Ook nog niet gepubliceerde teksten waarin de Holocaust een belangrijke rol speelt kunnen bekroond worden.

De Nederlandse Spoorwegen hebben een tegemoetkoming uitgekeerd aan slachtoffers van het naziregime of hun nabestaanden die door de NS naar kampen zijn vervoerd. Arnon Grunberg heeft zijn tegemoetkoming, die eigenlijk voor zijn moeder was bestemd, ter beschikking gesteld voor deze literaire prijs.

De prijs zal vanaf 2021 om het jaar worden uitgereikt, en bestaat uit een bedrag van 1000 euro en een diner met de jury, indien de prijswinnaar daar behoefte aan heeft.

De jury roept iedereen op die een tekst heeft geschreven of die in het bezit is van een tekst die in aanmerking komt voor de prijs deze op te sturen voor 1 december 2020. Voor digitale inzendingen en verdere informatie: info@stichtinggrunberg.com

Alle inzenders krijgen een bevestiging van hun inzending. Er is geen shortlist en ook geen longlist. De eerste winnaar zal in mei 2021 worden bekendgemaakt.

Arnon Grunberg
Job Cohen
Toef Jaeger