De Holocaust Literatuur Prijs is in 2021 voor het eerst uitgereikt. De prijs is gewonnen door Guida Joseph met haar boek De Rode Draad. De prijs bekroont het beste boek met de Holocaust als thema dat uitkwam in 2019 of 2020.
Het is niet makkelijk om een vader met een concentratiekampsyndroom te hebben. Vooral als je enig kind bent. Guida Joseph, een gevierd illustrator, had die rode draad van pijn en woede al onder ogen gezien en verwerkt, maar net toen het vaderboek dicht kon ging het moederboek open. Guida nam de zorg van haar oude moeder op zich, denkend dat haar einde nabij was. Vijf jaar later leeft haar moeder nog steeds, en is Guida getuige van de wijze waarop zij licht dementerend en tamelijk alcoholistisch de ouderdom inglijdt. Ondanks – of juist dankzij – irritatie, wanhoop en frustratie levert het haar ook iets op. Een schitterende graphic memoir vol inzichten en humor met als resultaat een rode draad die doorgeknipt kan worden.
De jury, bestaande uit Arnon Grunberg, NRC-redacteur Toef Jaeger en Job Cohen, roemt in haar rapport de ‘geslaagde en met zoveel liefde bijeengesprokkelde melange van memoires, stripverhaal, familiegeschiedenis met foto’s en historisch overzicht van het leven van één specifieke overlevende van de Holocaust ineen.’ In het rapport staat verder over De Rode Draad: ‘Het is doordrongen van humor en lichtvoetigheid zonder de gruwelen te verzwijgen of te verbloemen.‘
De Rode Draad werd gekozen uit 56 boeken en teksten.
Lees hier het juryrapport en persbericht.
Kijk hier het hele gesprek met Arnon Grunberg en Guida Joseph terug.
Lees hier het artikel in NRC, 10 mei 2021.
Lees hier het interview in NRC van Rinske Koelewijn, 25 juni 2020. Lunchinterview met Guida Joseph (70) maakte een graphic memoir over haar ouders. Ze illustreerde het kampverleden van haar vader, en de aftakeling van haar moeder. „Tekenen is een vorm van therapie.”